Gefeliciteerd, je website is afgerond en is klaar om live te gaan. Om er voor te zorgen dat je altijd de meest recente versie van de website te zien krijgt is het van belang dat je de browser-cache en de DNS-cache leeg maakt. Dit zorgt voor een foutloze overgang van de oude naar de nieuwe website. Ook wanneer je wisselt van e-mail provider kan het handig zijn om je DNS-cache te wissen.
Wanneer je een website bezoekt dan worden er afbeeldingen en website-data gedownload van de server. Deze website-data beschrijft hoe de website er uit hoort te zien, en hoe bepaalde elementen zich horen te gedragen. Deze afbeeldingen en website-data worden opgeslagen op jouw computer in de browser-cache. Wanneer je de volgende keer dezelfde website bezoekt dan hoeven deze afbeeldingen en website-data niet opnieuw gedownload te worden van de server. Deze bestanden worden dan uit de browser-cache gehaald zodat de website sneller getoond kan worden.
Wanneer er een onderdeel aan jouw website gewijzigd is sinds je de website voor het laatst bekeken hebt, dan kan het zijn dat je foutieve resultaten te zien krijgt wanneer je de website bekijkt. Deze foutieve resultaten worden veroorzaakt door verouderde bestanden die in je browser-cache staan. In dit geval dien je de browser te forceren om de cache leeg te maken, en de vernieuwde afbeeldingen en website-data opnieuw te downloaden van de server.
In deze korte handleidingen leggen we je uit hoe je de browser-cache leegt in Google chrome, Safari voor OS X, Firefox, Android internet en Safari voor iPhone.
Wanneer je een website voor de eerste keer bezoekt dan wordt er op je computer opgeslagen op welke server (ip adres) de website te vinden is. De volgende keer wanneer je dezelfde website bezoekt dan haalt je computer deze informatie uit de DNS-cache, zodat er direct verbinding met de server kan worden gemaakt.
Wanneer je een nieuwe website laat maken dan wordt deze meestal online geplaatst op onze servers. Wanneer je de vernieuwde website bezoekt kan het zijn dat er nog verouderde DNS-cache op je computer aanwezig is. Het kan gebeuren dat je computer dan verbinding probeert te maken met de server waar de voormalige website op te vinden was. In dit geval krijg je misschien inderdaad de voormalige website te zien. Ook kunnen er andere onverwachte fouten optreden door verouderde DNS-cache.
In deze korte handleidingen leggen we je uit hoe je de DNS-cache leegt in Windows en Mac OS X. Als je de DNS-cache van mobiele aparaten wilt wissen dan kun je dit meestal doen door het apparaat in vliegtuig-modus te zetten en na een aantal seconden weer uit vliegtuig-modus te halen.
ipconfig /flushdnsLet op de spatie tussen ipconfig en /flushdns
sudo killall -HUP mDNSResponderHet terminal venster vraagt nu waarschijnlijk om je wachtwoord. Vul in dit geval je wachtwoord in en druk vervolgens op de 'Enter' of 'Return' toets op het toetsenbord. (Wanneer je het wachtwoord invult krijg je geen visuele weergave van het ingevulde wachtwoord te zien).
Als je nieuwe website gebaseerd is op ons ScriptKIT CMS dan moet je zelf meestal nog een paar gegevens instellen voordat je de website echt kunt gebruiken. Meestal dien je zelf gegevens in te stellen voor Mollie, ReCaptcha en Facebook. Wanneer je inlogt in je ScriptKIT CMS kun je op het dashboard makkelijke handleidingen vinden over hoe je deze gegevens in kunt stellen. In onze kennisbank kun je meer informatie vinden over het gebruik van ScriptKIT CMS.
Jij hebt een vraag en wij hebben het antwoord. Je kunt altijd contact met ons opnemen. We zijn je graag van dienst.