Fotoclub Social Media Platform

Geïntegreerd social media systeem

De opdracht vanuit Fotoclub was relatief simpel: Een online medium waarmee fotografie enthousiastelingen en professionals samen kunnen komen om kennis en ervaring te delen. De uitvoering was echter minder simpel, maar resulteerde in een volwaardig geïntegreerd social media systeem inclusief tijdlijn, profielpagina's, badges- en levelsysteem, chatfunctionaliteit, vriendschappen, besloten- en openbare clubs en nog veel meer. Hieronder staat een aantal van deze functionaliteiten toegelicht.

De Tijdlijn

Het tijdlijnsysteem was het meest complex. In een tijdlijn is het namelijk de bedoeling dat een gebruiker alle relevante informatie voorbij ziet komen die uitsluitend op hemzelf van toepassing is. Omdat het systeem complexe privacy-instellingen, vriendschapskoppelingen en besloten (privé) clubs verschaft, is het algoritme achter het opbouwen van de tijdlijnpagina zeer complex. Er mag natuurlijk geen data zichtbaar zijn die niet voor jou als gebruiker bestemd is. En dit hele algoritme moet uiteraard het liefst uitgevoerd worden binnen 150 milliseconden. Dit alles zorgt ervoor dat onze lead developer van dit project het tijdlijnsysteem ziet als een van de grootste uitdagingen in zijn carrière.

Clubs

Een club is een plek waar een groep gebruikers (besloten of openbaar) kan discussiëren over fotografie gerelateerde onderwerpen. Ook kunnen er in een club foto's en albums worden gedeeld én kunnen er als groep XP punten worden verdiend om jouw club tot een van de meest succesvolle clubs binnen Fotoclub te maken.

Profielpagina's

Elk lid van Fotoclub krijgt toegang tot zijn eigen persoonlijke profielpagina die hij/zij volledig kan inrichten naar wens. Zo kunnen leden foto's, albums en een biografie toevoegen aan hun persoonlijke profielpagina.

Gamification & Badges

Voor elke handeling die door een lid verricht wordt (denk hierbij aan het plaatsen van een foto of album, het starten van een discussie of het reageren op andermans album), kunnen er badges worden behaald. In totaal zijn er 83 badges die leden kunnen verdienen. Voor elke behaalde badge wordt er een bepaald aantal XP punten uitgedeeld. Deze punten zijn inzetbaar binnen de webshop van fotoclub voor bijvoorbeeld leuke kortingen op cursussen.

Abonnementen

Het systeem biedt de mogelijkheid om een 'Fotoclub Fan' lidmaatschap af te sluiten. Dit lidmaatschap geeft gebruikers de mogelijkheid om besloten clubs aan te maken of in een besloten groep toe te treden. Ook krijgen 'Fotoclub Fan' gebruikers leuke kortingen op producten in de webshop én toegang tot besloten evenementen die gegeven worden door Fotoclub. Achter dit abonnementensysteem is een volledige maatwerk implementatie gebouwd voor het automatisch incasseren van de betalingen voor de abonnementen.

Chatfunctionaliteit

Het systeem bevat een chatfunctionaliteit waarmee leden gemakkelijk kunnen communiceren met andere leden. Ook is er de mogelijkheid voor een groeps-chat met een club waar een gebruiker lid van is. Dit chatsysteem dient tevens als middel om notificaties over gebeurtenissen binnen de community te versturen. Zo zijn leden altijd op de hoogte van de laatste gebeurtenissen binnen Fotoclub.

Review

Na een paar jaar op zoek te zijn geweest naar een goede websiteontwikkelaar ben ik terecht gekomen bij Scriptex. Duidelijke communicatie en een snelle en foutloze afhandeling. Mocht er toch nog een puntje op de i gezet moeten worden dan wordt dat binnen een mum van tijd opgelost. Een echte aanrader!

Marcel Wiegerinck