Online veiligheid: Waarom een SSL-certificaat absoluut noodzakelijk is.

Als je een eigen onderneming hebt, hoort daar tegenwoordig natuurlijk ook een eigen website bij. Als je op deze website niet enkel informatie geeft, maar ook werkt met gegevens van klanten, is het noodzakelijk om deze website te beveiligen. Dit kan met zogenaamde SSL-certificaten. Met deze certificaten krijg je ‘https’ voor je websitenaam. In dit artikel zal worden ingegaan op de werking van deze certificaten en de bijkomende voordelen.

Hoe werkt SSL?

SSL staat voor Secure Sockets Layer en is een protocol voor het opzetten van een beveiligde verbinding tussen een webbrowser en een website. Door SSL is het dus bijvoorbeeld mogelijk om een beveiligde verbinding te maken tussen een bezoeker van jouw website op Google Chrome en de webserver van jouw website. Zonder deze beveiliging is de informatie die verstuurd wordt niet versleuteld en dus relatief eenvoudig leesbaar voor derden. Dit is natuurlijk niet erg zolang er enkel openbare informatie op de website te vinden is, maar zodra er op een website contactformulieren of een webshop aanwezig zijn, is een beveiligde verbinding absoluut noodzakelijk.

Hoe werkt SSL?

Als je een SSL-certificaat voor jouw website koopt, zorgt het voor twee zaken. Ten eerste wordt de verbinding tussen webserver en webbrowser versleuteld. Hierdoor is de informatie die verstuurd wordt niet leesbaar voor derden en is de kans dat er informatie gestolen wordt klein. Ten tweede kun je met een betaald SSL-certificaat aantonen dat je website ook daadwerkelijk van jouw bedrijf is. Om een SSL-certificaat te kunnen krijgen wordt je identiteit gecontroleerd door bedrijven die deze SSL-certificaten uitgeven. Zo weet een websitebezoeker dat hij niet met een nepbedrijf of een oplichter te maken heeft. Als jouw website dus een https-verbinding heeft, kan de klant er zeker van zijn dat hij met een veilige website te maken heeft.

Is het wettelijk verplicht?

Elke websitebeheerder moet zich sinds 25 mei 2018 houden aan de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit is een privacyrichtlijn die in de gehele Europese Unie geldt. Je moet er volgens deze richtlijn voor zorgen dat je gegevens van klanten veilig bewaart. Deze moeten volgens de richtlijn op een 'passende manier' worden beveiligd. Dit klinkt niet heel helder, maar als je hier niet aan voldoet, kun je een boete krijgen. Het hebben van een SSL-certificaat staat dus niet expliciet in de richtlijnen, maar om boetes te voorkomen kun je er maar beter een hebben.

Is SSL wettelijk verplicht?

Betere vindbaarheid

Een websitenaam met ‘https’ ervoor is beter vindbaar dan een website zonder een SSL-certificaat. Grote zoekmachines, zoals Google, proberen websites te stimuleren om een SSL-certificaat aan te schaffen. Om dit aan te moedigen zorgt Google ervoor dat websites met een certificaat een hogere positie in de lijst met zoekresultaten krijgen. Het is niet helemaal duidelijk hoe zwaar deze eis meetelt, maar een SSL-certificaat zou de vindbaarheid van een website duidelijk kunnen vergroten.

Uitstraling

Niet alleen voor de vindbaarheid is een SSL-certificaat handig. Het geeft je website gelijk een veel professionelere uitstraling. In Google Chrome worden websites zonder certificaat tegenwoordig aangemerkt als ‘niet veilig.' Dit is natuurlijk funest voor het vertrouwen in de echtheid van de website en het kan ook negatieve gevolgen hebben. Een klant zal namelijk op een website die als niet veilig wordt beschouwd veel minder snel een aankoop doen of zijn contactgegevens achterlaten. Een groen slotje en de bedrijfsnaam in het groen voor de websitenaam kunnen er juist voor zorgen dat een klant meer vertrouwen krijgt in de website. De klant weet hierdoor dat hij met een betrouwbaar bedrijf te maken heeft, dat veel waarde hecht aan de veiligheid van persoonsgegevens.

Eigen veiligheid

De veiligheid die je creëert met een SSL-certificaat is niet alleen belangrijk voor de bezoekers van jouw website, maar ook voor jezelf. Wanneer je namelijk zelf wijzigingen wilt aanbrengen aan je website, moet je ook inloggen. Als je geen beveiligde website hebt, kan dus ook jouw wachtwoord door derden onderschept worden. Hierdoor kunnen er tegen jouw wil in wijzigingen gedaan worden aan de website. Een SSL-certificaat zorgt dus voor een veilige verbinding voor zowel de beheerder als ook de bezoeker van de website. Verder zorgt het voor een betere vindbaarheid en een betere uitstraling. Kortom: Een SSL-certificaat is een must voor iedere website.